Miért fontos a mozgás a jó alváshoz?

Mivel majdnem a fél életünket átalusszuk, kijelenthetjük, hogy az alvás nélkülözhetetlen része az életünknek. Fontos, hogy elegendő pihenést kapjon az ember, hogy testileg és mentálisan is megőrizhesse a frissességét. Közismert tény, hogy a szervezetnek elegendő óraszám kell a regenerálódáshoz, ami életkortól függően változik, illetve kiemelt jelentőséggel bír az alvás minősége is. Ismerős az érzés, amikor kimerültebbnek érezzük magunkat felkelés után még akkor is, ha időben lefekszünk és eleget aludtunk? Vajon mi az igazán kiadós és pihentető alvás titka?

Egy jó edzés mély álomba ringat

Ha gyorsabban szeretnénk elaludni és kipihenten ébredni, nincs más hátra, mozogni kell! Már napi 10 perc testmozgás- úgy, mint séta vagy biciklizés- is nagymértékben javíthatja az éjszakai alvás minőségét, különösen akkor, ha rendszeresítjük az mindennapjainkban. A napközben végzett mozgás elősegíti az elalváshoz szükséges ellazulást és oldja a felgyülemlett feszültséget. Sőt, a testmozgás csökkenti a már meglévő alvászavart, illetve segít megelőzni annak kialakulását. Ugyanis mozgás nélkül a test nem fárad ki a nap végére, ami vezethet nyugtalansághoz és,- ahogy szoktuk mondani- „felszínes” alváshoz.

Az alvás és mozgás kapcsolata

A fizikai aktivitás javítja az alvás minőségét és növeli az alvás időtartamát. Csökkenti a stresszt és kipörgeti a felgyülemlett feszültséget. A kora reggeli és délutáni edzés segít helyre tenni az alvás-ébrenlét egészséges ciklusát, miután enyhén megemeli a testhőmérsékletet, majd néhány órával később csökkenti azt és álmosságot idéz elő a szervezetben. Különösen hasznos, ha a szabadban végezzük el a gyakorlatokat és testünk be tudja szívni magába a napsugarakat.

Alvászavar leginkább a fizikai túlterheltségtől, azaz stressztől alakulhat ki, illetve a fizikai alul terheltségtől, ami a megfelelő kifáradás hiányából fakad. Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a testmozgás segíti ezeknek a leküzdését. Egyrészt növeli a szervezet teljesítőképességét, e mellett kellemesen kifáraszt, tehát esténként könnyebben alszunk el. Már heti kétórányi edzés 50%-al csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, három órányi edzés pedig a csontritkulás kialakulását előzi meg, segítségével elkerülhető a hátfájás és a magas vérzsírérték is. Bizonyított tény az is, hogy az állóképességet növelő sportot űzőknél olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatot. A depresszióban szenvedők is jobban alszanak, ha mozognak.

A megfelelő időzítés

Általánosan meghatározható tökéletes időpont nincsen az edzésre, hiszen számos egyéni jellemző befolyásolhatja. Érdemes figyelembe venni belső óránkat, egyesek reggel aktívabbak, mások inkább éjszakai baglyok. Tulajdonképpen testünk belső órája az agyunkban egy sejtcsoport, mely a hormonokat és más elektromos impulzusokat bocsát ki a genetikailag megfelelő velünk született időzítésnek megfelelően. A sporttudósok úgy tartják, hogy az edzésteljesítmény nagyban összefügg a testhőmérséklettel, ami a legtöbb embernél a kora esti órákban éri el a csúcsot.

Ez a bejegyzés az Egyéb kategóriában van. Adja a könyvjelzőkhöz: Bookmark.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 1 =