10 jel, hogy alváshiányban szenvedsz

A mindennapi hajtás közben talán észre sem veszed, hogy nem a világ fordult ellened, hanem csak keveset alszol, és ettől boldogtalan, beteges, és ideges vagy. Íme 10 jel, hogy te is a kialvatlanságtól szenvedsz.

Nem tudod kezelni a stresszt

Ha kialvatlan vagy, sokkal nehezebben viseled a hétköznapi terheket és kihívásokat, és a tűréshatárod is sokkal alacsonyabb lesz.

Romlik a memóriád

Egy-egy kialvatlan éjszaka után a memóriád szelektívvé válhat, sőt egyenesen az öregkorra jellemző szenilisséget élhetsz meg.

Nem tudsz koncentrálni

Aki kialvatlan, az nem csak rosszabbul teljesít a koncentrációt igénylő feladatokban, de még rendszeresen túl is becsüli a teljesítőképességét. Ezek a jelenségek egyre komolyabbra fordulnak, ahogy egyre kevesebbet alszol. A koffein csak átmeneti megoldást jelent a problémára, nagyjából egy órára biztosítva a koncentráció javulását.

Stresszeli a munka
Alváshiány miatt ásít

Egyre többet eszel

A kalóriabevitel kordában tartásával egy kipihent embernek is gondjai lehetnek, de ha alváshiányban szenvedsz, az agyad nem képes megfelelően felmérni a szükségleteidet. Az alváshiány sok problémát okoz annak, aki egyébként egészséges életmódot akar folytatni. Egyrészt minél több időt töltesz ébren, annál több táplálékot veszel magadhoz, de ha ez nem lenne elég, az alváshiány éhségérzetet okoz. A kialvatlan embereknek ugyanis magasabb az éhséget jelző hormonszintje, és alacsonyabb a jóllakottságért felelős.

Nem látsz jól

A kialvatlanság miatt kialakuló látási problémák nem csak idegesítőek, de veszélyesek is. Egy éjszakai virrasztás után az egész világot zavarosabbnak érzékeled, és könnyebben elesel vagy szenvedsz balesetet. Az elmosódott látás vagy a fókuszálási nehézségek egyértelműen az alváshiányra vezethetők vissza.

Romlik az ítélőképességed

A tanulmányok szerint a kialvatlan ember hajlamosabb kockázatos döntéseket hozni. Ha nem aludtál eleget, agresszívabb leszel, és sokszor csak a rövid távú érdekeidet tudod szem előtt tartani. Nagyobb valószínűséggel teszed fel tétnek a házadat a kaszinóban, vásárolsz valamit, ami messze meghaladja a költségvetési keretedet, vagy bonyolódsz kétes szexuális kalandokba.

Egyre többet bénázol

Ha már úgy érzed, hogy annyit bénázol, hogy vígjátékokban lenne a helyed, valószínűleg alvásra lenne szükséged. A kutatások szerint egy átvirrasztott éjszaka után a mozgáskoordinációd pont olyan szintű, mint azoké, akik éppen a detoxikálóból jönnek.

Forrás: Dívány.hu

Elalszik munka közben
Ez a bejegyzés az Egyéb kategóriában van. Adja a könyvjelzőkhöz: Bookmark.