Mi történik a testünkkel, ha nem alszunk?

Az alváshiány egy sor fizikai és pszichológiai problémát eredményez. Azaz nem érdemes azzal kérkedni, hogy kinek elég egy-két óra alvás ahhoz, hogy legény maradjon a gáton. A kevés alvás előbb-utóbb visszaüt. Általában az a tanácsos, hogy naponta körülbelül hét-nyolc órát alvással töltsünk. Egy friss felmérés szerint azonban az amerikaiak több mint 40 százaléka kevesebb, mint hét órát alszik. Európában ennél jobb a helyzet.

Az élet gyorsuló üteme hozhatja elő, hogy egyre kevesebb idő jut alvásra. Erre vall, hogy 1942-ben mindössze az emberek 3 százaléka mondta az USA-ban, hogy öt óránál kevesebbet alszik. Ez az arány 2013-ban már 14 százalék volt. Hetven évvel ezelőtt az amerikaiak átlagosan 7,9 órát aludtak éjszaka, manapság ez már csak 6,8 óra. Az alvásmennyiség történelmi alakulásáról azonban vannak viták, hiszen egyes tanulmányok arról szólnak, hogy az elődeink (az eltérő életkörülményeiknek köszönhetően) valószínűleg ténylegesen kevesebbet tudtak aludni, mint mi.

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.  Az alváshiány azonban e vitáktól függetlenül komoly gondokat eredményezhet mind a testnek, mind a léleknek, mert igen erősen stresszes hatású. Mit okozhat tehát a túl kevés alvásra fordított idő?

Aludjunk eleget mindig
A testünk reagál az alvás mennyiségére

Megfázás:  Egy tanulmány, amely a kísérlet kezdetén egészséges emberekkel készült, arról számol be, hogy azok, akik kevesebb, mint 5 órát aludtak, szignifikánsan hajlamosabbak voltak a megfázásra, mint azok, akik több mint 7 órán át aludhattak (és olyan befolyásoló tényezők sem változtattak ezen, mint a kor vagy a testsúly).

Emésztőrendszeri megbetegedések: A kevés alvás az emésztőrendszer megbetegedésére is hatással van. Amellett, hogy hajlamosít a savas refluxra, gyulladásos bélbetegséget (IBD) is könnyebb megkapni állandó kialvatlanság mellett.

Nehéz tanulás: Az alvásmegvonás komolyan rontja az emlékezőképességet és akadályozza az új információk feldolgozását. Ezért a kutatók azt javasolják a diákoknak, hogy a sok tananyag elsajátításához hagyjanak időt az alvásra is, hogy az agyuk hatékonyabban dolgozhasson.

Ingerlékenység és hangulatingadozás: A kutatások kimutatták, hogy a kevés alvás miatt a környezeti hatások sokkal nehezebben elviselhetők. Ez ingerlékenységben jelenik meg, ha éppen embertársainkat kellene elviselni. Ha nem alszunk eleget, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem a kollégáink és családtagjaink bosszantóak, hanem a kevés alvás játszik az agyunkkal.

Fejfájás és migrén: A kevés és rossz alvást a tudósoknak már sikerült összekötni a fejfájással és migrénnel. Azaz, ha lehet, aludni kell e kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Lankadó szexualitás: Az elegendő alvás nélkülözhetetlen az egészséges szexuális vágyhoz. Aki nem alszik eleget, nem fog jól teljesíteni az ágyban, sőt lehet, hogy egyáltalán nem képes teljesíteni.

 

A kevés alvás rosszul hat ránk
A testnek szüksége van alvásra

Látászavar: Az alvásmegvonás látászavarokat okoz, kettős és homályos látást, a periférikus látás beszűkülését stb. Aki pedig túl sokáig nem alszik, egyenesen hallucinálni fog. Nem véletlen, hogy a hivatásos gépjárművezetőknek, pilótáknak kötelezően előírják, hogy pihenniük, aludniuk kell, mert különben veszélyeztetnek másokat.

Hízás: A kutatások kimutatták, hogy ha túl sokáig ébren maradunk, akkor hajlamosak vagyunk enni, nassolni, s kalóriadús falatokat kapunk be leginkább. Ez különösen a gyerekekre jellemző.

Ez a bejegyzés az Egyéb kategóriában van. Adja a könyvjelzőkhöz: Bookmark.