Az alvás fázisai

Hogyan épül fel az alvás, milyen lépcsőfokokon vezetnek az igazán pihentető alváshoz? Mi történik a lefekvés és a mély álom között? Mai blogposztunkban választ adunk ezekre a kérdésekre.

Az alvásnak is vannak fokozatai: Az alvás felépítését úgynevezett hypnogrammon szokás ábrázolni. Általában 4-5 alvás szakasz van egy éjszaka alatt, mindegyik 90-120 percig tart. Az alvásciklusokon belül két alvástípus, a NREM (non rapid eye movement  vagy szemmozgás nélküli alvás) és a REM (rapid eye movement vagy gyors szemmozgásos alvás) alvás.

Hypnogram - alvás-grafikon
A mélyalvás

Az alvás 5 fázisa:

  1. Első NREM: átmeneti állapot az alvás és az ébrenlét között. S bár lassul az agyhullámok aktivitása, az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló.
  2. Második NREM: a könnyű alvás fázisa, amikor tovább lassulnak az agyhullámok, csökken a szívritmus és a testhőmérséklet, abbamarad a szemmozgás.
  3. Harmadik NREM: az agyhullámok még tovább lassulnak, s ekkorra jelentősen csökken a vérnyomás és az izomtónus is.
  4. Negyedik NREM: az agy ilyenkor állítja elő a leglassabb agyhullámokat, az idegrendszer aktivitása pedig a minimálisra csökken. S bár a végtagizmok még képesek a mozgásra, ilyenkor alszunk a legmélyebben. Az alvásnak ezt a szakaszát tartjuk mélyalvásnak, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy másnap kipihentnek érezzük magunkat. Az alvásnak ebben a fázisában lehet a legnehezebben felébreszteni valakit.
  5. REM: az alvás ötödik szintje, amikor felerősödik az agy aktivitása, és álmodni kezdünk. Ilyenkor gyakran felébredünk egy pillanatra, amire később nem emlékszünk, mert nagyon gyorsan visszaalszunk. Ilyenkor a vázizomzat átmenetileg mozgásképtelen.

Az alvás szerkezete és mennyisége az életkorral együtt változik. Míg egy újszülött 17-18 órát alszik összesen a nap folyamán, a kisiskolás gyermek mindössze 8-10 órát tölt alvással, ám azt már leginkább egyhuzamban. A felnőttek átlagos alvás igénye és mintázata serdülőkorban alakul ki. Ilyenkor már csupán 6-8 órát alszunk az éjszaka folyamán.

De nem lehet általánosítani, hiszen az alvásigény széles keretek között mozoghat: van, akinek elég akár 4-5 óra is, míg másnak 8-9 óra alvás szükséges. Általánosságban igaz, hogy elegendő az alvás, ha az ember másnap kipihenten ébred, és jól bírja a nappali feladatokat. Az alvásigény nem állandó ugyanazon személy esetén sem. Betegség esetén például, amikor a szervezet gyulladásban van, vagy intenzívebb fizikai, érzelmi igénybevétel alkalmával (vizsgaidőszak, nagyobb projekt, új élethelyzetek) több alvásra van szükségünk.

Ahhoz, hogy kipihenjük magunkat és nyugodtan aludjunk több módszer is van, ezekről a tippekről  ITT olvashat!

Forrás: http://alvascentrum.hu

Az alvás fázisairól
Ez a bejegyzés az Egyéb kategóriában van. Adja a könyvjelzőkhöz: Bookmark.