Alváshigiénia

Az átmeneti jellegű alvászavarok nagy többsége megszüntethető néhány egyszerű alváshigiéniai szabály betartásával. (Amennyiben hosszabb ideje észleli az alvászavar tüneteit, érdemes alvásgyógyászhoz fordulnia annak érdekében, hogy komolyabb megbetegedés ne alakulhasson ki.)

Az alváshigiénia szabályai:

1, Tartson szigorú napirendet! Érdemes mindig azonos időben felkelni és lefeküdni, hétköznapokon és hétvégén is egyaránt.

2, A rendszeres mozgás javítja az alvás minőségét. De: lefekvés előtt 3-4 órával ne végezzen megerőltető tevékenységet!

3, A lefekvés előtti órákban ne fogyasszon erős, zsíros ételeket, sem alkoholt és ne dohányozzon! Lehetőleg 18 óra után ne étkezzen!

Kellemesen alszik a tiszta ágyban
Kávézik az ágyban

4, Korlátozza a koffein tartalmú italok (kávé, tea, kóla, kakaó) fogyasztását, különösen a késő délutáni és az esti órákban!

5, Alakítson ki megfelelő elalvási szokásokat, esti rutint! Legyen rutinszerű a tisztálkodás fogmosás stb.

6, Fordítson figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására (csendes, sötét szoba, megfelelően kiválasztott matrac és párna. IDE KATTINTVA elolvashatja cikkünket, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő matrac kiválasztásánál.)!

7, Az elalvást segítheti a meleg fürdő, és a relaxáció (IDE KATTINTVA többet megtudhat az ismert légzőgyakorlatról, ami segíti a test és az elme ellazulását) és egy pohár tej.

8, A hálószobát csak alvásra, relaxációra és szeretkezésre használja. Ne egyen, ne nézzen tévét, ne dolgozzon az ágyban!

9, Ne feküdjön le túl korán, és ha fél órán belül nem alszik keljen fel az ágyból, menjen át egy másik szobába, és ott olvasson, pihenjen. Próbálja az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.

10, Ne feledje, a napközbeni tevékenységei nagymértékben befolyásolják éjszakai nyugalmát, s éjszakai pihenése visszahat napközbeni éberségére, testi teljesítőképességére és lelkiállapotára!

Alváshigiénia

Ezeket az alváshigiéniai szabályokat betartva sokat javíthat az esetleges alvászavarain. Abban az esetben, ha esetleg nem észlel problémát, zavart alvás közben, akkor is érdemes betartani ezt a 10 rövidke lépést, hogy még kipihentebb legyen másnap.

Ez a bejegyzés az Egyéb kategóriában van. Adja a könyvjelzőkhöz: Bookmark.